Läppkirurgi

Läpparna betyder oerhört mycket för vårt utseende, men precis som andra kroppsdelar så förändras de med tiden. De kan förlora volym och överläppen blir längre med åldern. Eftersom vår mun är en ringmuskel, så kan man med tiden se spår i den omgivande huden i form av rynkor och veck. Rökare i synnerhet utvecklar många gånger en påtaglig rynkighet kring munnen.

 

 

Slipning av veck kring munnen

Rynkor i huden runt munnen, kan åtgärdas med hjälp av mekanisk slipning, eller kemisk behandling (peeling). Fenolpeeling eller AHA-syrepeeling är exempel på kemisk behandling. Vanligtvis är man intensivt röd i huden runt munnen under 1-2 veckor. Efter ca tio dagar kan man kamouflera det röda med smink. Man bör skydda det behandlade hudpartiet från starkt solljus under flera månaders tid för att undvika ojämn pigmentering.

 

 

Läppförkortning

När avståndet mellan näsa och överläpp är långt kan det innebära att övre tandraden inte syns. Detta  kan opereras med så kallad läppförkortning. Vid denna typ av ingrepp läggs ett snitt utmed basen på näsvingarna och in i näsöppningarna. Snittet fortsätter därefter diskret i kanten av nässkiljeväggen, En begränsad vävnadsbit tas bort, vilket leder till att överläppen lyfts. Ingreppet kan utföras i lokalbedövning eller narkos. Stygnen tas efter 7-10 dagar. Det måsvingeformade snittet som följer näskonturen brukar ge ett fint ärr, som brukar vara svårt att upptäcka.

 

 

Fettransplantation

Ökad volym i läpparna kan erhållas med olika medel som successivt försvinner ut ur kroppen t ex hyaluronsyrepreparat (se mer under Injektioner > Juvéderm läppförstoring). Hyaluronsyrepreparaten lämpar sig också mycket bra för att skapa en markerad läppkontur. Om man vill att volymen i läpparna ska vara permanent, kan man använda eget fett för att skapa volym (fettransplantation). Allt fett kommer tyvärr inte att stanna kvar utan cirka 30 % av de transplanterade fettcellerna stannar kvar.

Om man genomgår en fettransplantation får man räkna med att det kan krävas 1-2 kompletterande behandlingar för att uppnå den önskade effekten. Det fett vi använder kan tas från olika delar av patientens kropp. Vanliga platser är; magen, insidan av låren eller insidan av knäna. Operationen genomförs som regel i narkos.

 

Komplikationer och risker

Blödningar och infektioner kan inträffa. Ojämnheter kan man många gånger notera under hela läkningsfasen, men de brukar avklinga. Under de första två veckorna kan en påtaglig svullnad göra att man inte vill visa sig för andra människor. Flera fettransplantationer kan behövas.

 

 

V-Y-plastik

Om väldigt lite av läpparnas röda parti är synligt, går detta att åtgärda genom att rotera fram delar av slemhinnan. Detta görs genom att lägga ett flertal v-formade snitt i slemhinnan som sys om till y. Effekten blir att vävnaden skjuts framåt. Tekniken kombineras ofta med fettransplantation. Nackdelen med detta ingrepp är att man ibland kan få en känselnedsättning i läppen. Detta är dock ovanligt. Ingreppet utförs vanligtvis i narkos.

Snabbfakta


Operationstid: 1 timme

Vistelse på kliniken: 4-6 timmar

Tillbaka på jobbet: 1-14 dagar

Operation: Under narkos

Adress

Linnégatan 9-11, 4 tr
114 47 Stockholm

Telefon

08-14 44 44

E-post

info@improva.se