Fettransplantation

Ända sedan den moderna plastikkirurgins barndom, för cirka 60 år sedan, har man försökt att transplantera fettvävnad för att bygga upp volymdefekter i till exempel bröstet och ansiktet. Försöken misslyckades till en början och metoden råkade i vanrykte. Det är inte förrän de senaste 15 åren som man har förstått att det för att lyckas med en fettransplantation krävs att man överför många små volymer av fett och för in dem i olika fickor i mottagarvävnaden. Detta för att så många fettceller som möjligt ska få kontakt med mottagarvävnaden och få syre och näring därifrån för sin överlevnad.

 

Operation

Operationstekniken för fettransplantation har utvecklats med dessa kunskaper. Fettransplantation används t ex för förstoring av tunna läppar, uppbyggnad av insjunkna kinder, okbenspartier, veck från näsvinge till munvinkel (nasolabialveck) med mera samt för åtgärd av volymdefekter på kroppen som t ex i bröst och stuss.

 

Resultat

Resultatet är beroende av hur mycket fett som läkt in på mottagarstället och överlevt. Ibland blir man tvungen att upprepa transplantationen för att få ett fullgott resultat. Metoden kan leda till små förhårdnader i fettet som oftast inte besvärar patienten alls. I och med att man har insett att åldrandeprocessen bl. a innebär att fett försvinner från ansiktet, har man förstått värdet av fettransplantationen som ett verktyg för att föryngra sitt utseende.

Snabbfakta


Operationstid: 1 -3 timmar

Vistelse på kliniken: 4-24 timmar beroende på ingreppets omfattning

Tillbaka på jobbet: 1-14 dagar

Operation: Under narkos

 

Adress

Linnégatan 9-11, 4 tr
114 47 Stockholm

Telefon

08-14 44 44

E-post

info@improva.se