Gynekomasti

Ordet gyne kommer från grekiskan och betyder kvinna. Mastos är det grekiska ordet för bröst. Gynecomasti är benämningen på kvinnoliknande bröst hos män. Detta tillstånd kan man se hos små barn under en månads ålder, i puberteten samt hos äldre män.

Ett bröst, vare sig det är ett man eller kvinnobröst, består av både körtelvävnad och fettvävnad. Man tror att förändrade nivåer av könshormoner har betydelse för utvecklandet av gynecomasti. För små barn och ungdomar i puberteten försvinner ofta tillståndet spontant, men kan i en del fall kvarstå. Hos äldre personer förekommer det som regel ett större inslag av fettvävnad.

 

Operationen

Operationen genomförs som regel i narkos. Antingen utför man enbart en fettsugning av hela bröstet eller så skär man ett snitt i vårtgården, och via detta snitt tar man ut körtelvävnad. Ibland får man kombinera fettsugning med kirurgi.

 

Komplikationer

Blödningar och infektioner kan förekomma. Infektioner är ovanliga och risken för blödningar är något större vid borttagande av körtelvävnad, jämfört med fettsugning av fettvävnad. Ojämnheter kan uppstå framför allt om hudkvaliteten är dålig (hudens elasticitet minskar med åldern).

 

Efterförlopp

Bandage med kompression rekommenderas tre veckor dygnet runt och därefter tre veckor dagtid efter operation. Eventuella stygn avlägsnas vid sköterskebesöket efter 1-2 veckor. Det kommande slutresultatet bedöms vid läkarbesök efter sex månader.

Snabbfakta


Operationstid: 1 timme

Vistelse på kliniken: 4-8 timmar

Tillbaka på jobbet: 1-7 dagar

Operation: Under narkos

 

Adress

Linnégatan 9-11, 4 tr
114 47 Stockholm

Telefon

08-14 44 44

E-post

info@improva.se