Hudslipning

Med hudslipning menas kontrollerad mekanisk slipning av huden med roterande sliptrissa. Metoden används inom plastikkirurgin för att få en slätare hudyta, och används vid behandling av ärrig, ojämn hud efter genomgången acneinfektion eller hudskada.

Metoden kan med framgång även användas för att slipa rynkig hud runt munnen. Vid uttalade ojämnheter kan man bli tvungen att upprepa slipningen en till två gånger.
Hudslipningen utförs i narkos eller med lokalbedövning i kombination med lugnande medel. Slipningen ger upphov till ett sår, som får läka spontant. Läkningstiden är cirka 10-14 dagar. Det är oerhört viktigt att det uppkomna såret ej blir infekterat, och för att undvika det får man själv tvätta såret ett par tre gånger per dygn och vara noggrann med hygienen. Såret mjukgörs med Vaselin under läkningsperioden.

När läkningsperioden är färdig har man en röd, tunn hud, som med tiden bleknar för att vara normalfärgad efter fyra till sex månader. Solning är ej tillåten så länge som huden är röd, annars finns en risk att det uppkommer fula pigmentfläckar.

Täckning av den röda huden med ”make up kräm” tillåts efter cirka 14 dagar eller när allt är stabilt läkt.

Hudslipning är en internationellt använd och erkänd metod för behandling av acneärr och rynkor kring munnen.